Як смачно приготувати окрошку вдома

Окрошка – поживний, вітамінний суп.

Що таке окрошка? Це старовинна страва, більш відома, як "холодний суп". Існує багато версій з приводу історії створення холодного супу, але тільки одна з них вважається найбільш правдоподібною. Багато істориків сходяться на тому, що готувати освіжаючий суп вперше почали на Русі після введення християнства. Збереглися літописи, в яких князь Володимир, в 989 році наказав роздати селянам "їжу, мед і квас".

Дозволити собі готувати ситні дорогі страви прості люди не могли, тому вони придумали дешевий аналог супу з мінімальним набором інгредієнтів, до складу якого входили всього лише квас, редька, цибуля.

Якщо говорити про класичну окрошку, то калорій в ній буде небагато, всього лише 57 ккал/100 г, тому окрошка чудово підходить для схуднення.


Окрошка на кефірі класична

Інгредієнти:

  • 300 г відвареного філе яловичини

  • 500 мл кефіру

  • 1 редька

  • 2 картоплини

  • 1 огірок

  • 4 яйця

  • зелена цибуля

  • сіль за смаком

Рецепт приготування окрошки на кефірі класичної:

  1. Картоплю відварити в шкірці, остудити і порізати на кубики.

  2. Огірок і яловичину нарізати так само. Редьку помити і очистити, натерти на крупній тертці, цибулю дрібно нашаткувати.

  3. Всі компоненти окрошки змішати, посолити і залити кефіром.

  4. При подачі на стіл в кожну тарілку покласти нарізане четвертинками яйце.

Складність приготування (5/10), витрачений час 40 хвилин.


Окрошка на квасі

Інгредієнти:

  • квас хлібний 1,5 л

  • картопля 500 г

  • варена ковбаса 300 г

  • яйце куряче 3 штуки

  • редис 200 г

  • зелень за смаком

  • сметана 500 г

  • огірки 300 г

  • сіль за смаком

  • солодкий перець 1 штука

Рецепт приготування окрошки на квасі:

  1. Картоплю відварити до готовності. Остудити, почистити. Нарізати кубиками.

  2. Ковбасу нарізати кубиками. Яйця нарізати кубиками. Редис тонко нарізати. Огірки нарізати кубиками. Зелень дрібно нарізати.

  3. Змішати картоплю, ковбасу, яйця, редис, огірки. Посолити, поперчити. Викласти в тарілки.

  4. Залити квасом, посипати зеленню. Подавати охолодженою зі сметаною.

Складність приготування (5/10), витрачений час 30 хвилин.


Окрошка на мінеральній воді

Інгредієнти:

  • мінеральна вода 2 л

  • варена картопля 2 шт

  • огірки 1 шт

  • варені яйця 2 шт

  • шинка 100 г

  • сметана 250 г

  • редис 5-7 шт

  • зелень кропу 1 пучок

  • зелена цибуля 1 пучок

  • лимон 1 шт

  • сіль за смаком

Рецепт приготування окрошки на мінеральній воді:

  1. Зелень кропу і зелену цибулю подрібнити.

  2. Додати сіль і сік лимона, все ретельно перемішати. Потім додати нарізану дрібними кубиками варену картоплю, подрібнені варені яйця, дрібно нарізаний свіжий огірок і терту редиску.

  3. Шинку також нарізати невеликими кубиками і покласти в каструлю до решти інгредієнтів.

  4. Сметану розвести в літрі мінеральної води і влити в каструлю. Все перемішати і додати до потрібної густоти решту мінеральної води.​

Складність приготування (5/10), витрачений час 35 хвилин.


72 перегляд0 коментар