top of page

ПОКИНУТИЙ МОРОЗІВСЬКИЙ ВУГІЛЬНИЙ КАР'ЄР, ПАНТАЇВКА.

Оновлено: 16 січ. 2021 р.


Морозівський вугільний розріз - одне з незвичайних туристичних місць поблизу Олександрії Кіровоградської області. Ця затоплена територія, на якій раніше добували буре вугілля, зараз не використовується. Разом з тим, Морозовський вугільний розріз увійшов в число найбільш цікавих «сталкерськими» об'єктів України - тобто місць, привабливих для екстремального промислового туризму. У рейтингу його назвали «об'єктом, що вражає уяву своїми розмірами і масштабами покинутої напризволяще вугледобувної техніки». На цій хвилястою рівнині, серед якої розташований Морозівський вугільний розріз, дуже цікаво спостерігати, як природа забирає назад простір, колись відвойоване у неї людиною.


В Україні поклади бурого вугілля зосереджені переважно в Дніпровському буровугільному басейні, на території якого і розташоване місто Олександрія. Оскільки залягають горючі осадові породи рослинного походження неглибоко під землею, вугілля видобували кар'єрним способом. У вугільній промисловості ці кар'єри називають «розрізи». Деякі з них мають гігантські розміри. Вугілля, що видобувається в них, використовується у вигляді брикету, переважно в побуті.

Найбільшим підприємством Дніпровського буровугільного басейну є «Олександріявугілля». Один з розрізів, підпорядкованих підприємству - Морозівський. Зараз він не експлуатується. На місці розробок родовищ залишилася покинута гігантська видобувна техніка, частина її вже зникла під водою - адже потроху розріз затоплюється. Тут вода піднялася вже більш ніж на двадцять метрів. Бірюзовий колір вказує на значну глибину водойми і його чистоту.




3 755 переглядів0 коментарів
bottom of page