top of page

"Хутір Надія" - державний музей-заповідник.


"Хутір Надія" - державний музей-заповідник І.Тобілевича (І.Карпенка Карого) розташований поблизу села Миколаївка, в 25-ти км від Кіровограда.

Заповідник є однією з визначних історико-культурних пам'яток України - садиба потопає в зелені дубів, осокорів, ясенів і тополь, є невеликий ставок, а більше ста років тому на тому місці, де тепер шумлять дерева і цвіте фруктовий сад, була голий степ.

Садиба була закладена в 1871 р батьком драматурга К. Тобілевичем і названа ім'ям його дружини - Надії Тарковської. Багато років це місце було творчою лабораторією драматурга - тут були написані такі твори, як "Сто тисяч", "Хазяїн", історична драма "Сава Чалий" і ще близько одинадцяти творів. У заповіднику-музеї експонується близько двох тисяч предметів, значна частина з яких передана сім'єю Тобілевичів - Тарковських.

З того часу збереглися будинок сім'ї, парк зі ставком, флігелі і старий чумацький колодязь. Починаючи з 1972 року (125-річчя від дня народження Івана Тобілевича) тут проходить театральний фестиваль «Вересневі самоцвіти», який з 1990 року вважається всеукраїнським. Участь в ньому беруть найвидатніші українські письменники і діячі театру.




50 переглядів0 коментарів

© 2024

  • Instagram - Белый круг
  • White Facebook Icon
  • White YouTube Icon
bottom of page