top of page

Кочубеївські штольні на Кіровоградщині(ПОКИНУТИЙ РУДНИК, ГАННІВКА).



Назва Кочубеївський рудник, або Кочубеївські штольні (село Ганнівка Петрівського району, майже під Кривим Рогом) походить від відомого українського роду вельмож, яким, власне кажучи, він і належав свого часу. Кар’єр заснований у 1904 році і пропрацював до 1915, після чого про нього майже забули, оскільки місцина серед поля досить далеко від цивілізації, до того ж довгий час не була ніяк обладнана і приваблювала лише рідкісних шукачів пригод. І так би він залишався відомий лише вузьким колам випадкових захожих, якби не зйомки фільму «Червоний» за мотивами роману Андрія Кокотюхи.

Вони відбувалися у березні-квітні 2016 року. Спеціально для цього побудували дерев’яні сходи та облаштунки, які майже збереглись і дотепер. Нині нижня частина сходів постраждала через обвал, але спуститися вниз можливо.

Довжина кар’єра сягає – 185 метрів, глибина – 35 метрів. Усього налічує п’ять штолень загальною довжиною 250 метрів.

Від Кропивницького знаходиться – приблизно 120 кілометрів, підземелля, покинутий об’єкт.

Вхід до штолень безкоштовний.

Особливого шарму додає те, що катакомби знаходяться практично серед поля, а підхід є лише грунтовою дорогою. Ніщо не передбачає їхньої появи, коли з нізвідки виринають пагорби й урвища. А вже підійшовши ближче, ви побачите вхід у саму ущелину.

Машиною або автобусом спочатку треба доїхати до села Ганнівка. Там знайти головний орієнтир – пам’ятник отаману Кості Степовому-Блакитному. Від нього рухатися направо. По прямій ви дістанетеся до місця призначення.



67 переглядів0 коментарів
bottom of page