top of page

Гідроелектричні станції працюють у повну силу, а рівень води впав до мінімуму за 17 років

Дніпро обмілів - вода відійшла від берегів на десятки метрів

Нині рівень води в найбільшому дніпровському водосховищі в Україні – Кременчуцькому – нижчий ніж торік. Причини дві – зміни в кліматі та ситуація в енергетиці.

Про це розповів керівник Черкаського міського рибоохоронного патруля Віктор Іванько:

“Насамперед, змінюються кліматичні умови. Але головне те, що ці водосховища регулюються за рахунок гідроелектростанцій. Нині непроста ситуація в енергетиці. Гідроелектричні станції працюють у повну силу. Для того, щоб вони працювали треба вода. Тому рівень води знижується“.


Дніпро відійшов від берегів на десятки, а подекуди й на 100 м. Це зафіксував квадрокоптер. У Кременчуцькому водосховищі рівень води за рік впав на 40 см – це вперше за останні 17 років. Відрізаними від постачання води лишилися притоки Дніпра.

Рибоохорона і екологи занепокоєні наслідками такого спуску води – це призведе до загибелі риби.

Екологів непокоять наслідки такого скидання води. Під час морозів на мілководді загинуть молюски та риба. Зимівля бобрів також під загрозою.


– Йдеться про величезні площі, оскільки Кременчуцьке водосховище має периметр понад 800 км, і загалом це просто неймовірні масштаби, тому, на жаль, це може серйозно впливати на велику кількість водних організмів, – розповів завідувач кафедри біології, екології та агротехнологій ЧНУ імені Богдана Хмельницького Олександр Спрягайло.


Працівники рибоохоронного патруля і рибалки вже взялися рятувати рибу з відрізаних водойм, прокопуючи, де можливо, вихід до великої води. І рахують збитки. В морози їх буде суттєво більше.

Начальник регіонального офісу водних ресурсів Черкащини Микола Шведенко зауважив:, що рішення щодо рівня води в Дніпрі ухвалює Міжвідомча комісія. Це підтвердив і керівник Черкаського управління захисних масивів Дніпровських водосховищ Олександр Бовсуновський:


“Міжвідомча комісія встановлює рівні. От вони й прийняли таке рішення. Мабуть, якісь були обґрунтування, подавали якісь пропозиції”, – зауважив він.


На сайті Держагентства водних ресурсів опублікували рішення Міжвідомчої комісії. Там зазначено, що “дефіцит потужностей в ОЕС компенсується гідроелектростанціями”, тому “Кременчуцьке водосховище спрацьоване на 35 см”.


За словами еколога Олександра Спрягайла, такі коливання несуть шкоду: це може призвести до загибелі водних мешканців, що водяться на мілинах:


“Саме водосховище величезне, але площа мілин на ньому теж дуже значна, це близько 45 тисяч гектарів. Це території з глибинами менш ніж два метри. Там збирається риба та інші мешканці водойм”.

249 переглядів0 коментарів
bottom of page