top of page

Летальний випадок від отруєння грибами стався у Світловодську

У Світловодську жінка померла від отруєння грибами

69-річна жінка назбирала дикорослих грибів ще 30 вересня. З її слів – це були “зеленушки”. Вже наступного ранку в неї з’явилися симптоми отруєння.

Її намагалися врятувати в реанімаційному відділенні Світловодської ЦРЛ, але вчора вранці вона померла.

Навіть якщо ви назбирали справжні «зеленушки», ними не можна захоплюватися: при тривалому вживанні в людському організмі накопичуються токсичні речовини, які містяться в зелені капелюшків. Стриманість з ними бажана, так як токсини містять антикоагулянти крові і негативно впливають на нирки і систему м’язових волокон. Безперервне вживання цих грибів призводить до кардіо-, гепато – і миотоксичности. Проконсультуйтеся з медиками, чи немає у вас протипоказань до вживання цих грибів.

Фахівці Світловодського відділення Олександрійського району відділу ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» попереджають

За поточний період 2021 року в Кіровоградській області зареєстровано 5 потерпілих від отруєння грибами (Новоукраїнський район, м.Кропивницький, 1 м.Світловодськ), із них 3 людини померли( 1 людина м.Світловодськ, 2 людини м.Кропивницький)

Причинами отруєнь грибами залишаються: незнання видової належності грибів; потенційно небезпечні місця збирання грибів (лісосмуги, лісові насадження біля населених пунктів); порушення правил збирання і приготування грибів; безвідповідальне ставлення людей до свого здоров"я. Зі слів потерпілих вони вживали рядовки, опеньки, зеленушки.

Загалом усі дикорослі гриби якоюсь мірою є небезпечними для споживача. Європейці, приміром, уже давно відмовились від вживання дикорослих грибів, а перейшли на корисні гриби, які вирощені штучно (гливу, печерицю та ін.).

Отруйні речовини, що містяться в отруйних грибах, дуже токсичні і незворотньо фіксуються у нервовій тканині вже через декілька хвилин. До того ж токсини, які містяться в отруйних грибах, не переходять у відвар, не руйнуються при тривалій тепловій обробці. Також не треба вірити типовим помилковим твердженням, ніби часник чи цибуля темніє при сумісному варінні з отруйними грибами, що всі їстівні гриби мають рожеві пластинки під шляпками, що отруйні гриби мають неприємний запах, темніють при посипанню сіллю, і ні в якому разі токсична дія отруйних грибів не змінюється при вживанні алкоголю, а навіть навпаки.

Для збереження вашого здоров’я краще утриматися від збору дикорослих грибів. Для тих, хто незважаючи на зареєстровані отруєння грибами, небезпечність цієї страви, збирається в ліс, нагадуємо про правила, яких необхідно дотримуватися:

- ніколи не беріть тих грибів, яких ви не знаєте, якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його позбутися.

- Не рекомендується збирати старі перестиглі гриби

- Не пробуйте на смак сирі гриби

- Не збирайте грибів, які мають потовщену внизу ніжку з блідим плівчастим кільцем-залишком оболонки. Таке потовщення і кільце-перші ознаки смертельно отруйної блідої поганки.

- Гриби збирайте тільки з цільною ніжкою. Це допоможе вам вдома ще раз перевірити, чи не потрапив випадково між їстівними отруйний гриб. Пам’ятайте, що у блідої поганки на нижній поверхні пластинки завжди бліді.

- Не довіряйте доморощеним знавцям, які вважають себе незаперечними авторитетами при збиранні грибів та виходять не з наукових позицій, а з власних тверджень та помилкових дослідів

- Не збирайте гриби біля сміттєзвалищ та доріг

Єдиним способом розпізнавання їстівних та отруйних грибів є їх зовнішні ботанічні ознаки.

Перші ознаки отруєння після вживання отруйних грибів з’являються через декілька годин, в деяких випадках пізніше. Майже всі отруйні гриби викликають подразнення шлунково-кишкового тракту, виникають блювота, нудота,сильні колікоподібні болі, а також симптоми розладу нервової системи-судоми, марення, погіршення зору.

У разі отруєння грибами треба негайно викликати лікаря або відправити потерпілого у лікарню. До прибуття лікаря треба надати долікарняну допомогу: викликати блювоту, шляхом подразнення корення язика, потім хворому дають випити 3-4 склянки підсоленої води, з метою очищення шлунку та кишко вика, після чого хворого кладуть у ліжко (на живіт), рекомендується пити холодний, міцний чай. Тож ще раз застерігаємо Вас, не збирайте гриби, якщо досить не досвідченні в цьому питанні, пам’ятайте, що сушіння, засолювання і маринування, теплова обробка не руйнують отрути в грибах.

Не купуйте консервовані в домашніх умовах та свіжі гриби на ринках, в тому числі стихійних, бо це небезпечно для Вашого здоров’я.

Будьте обережні!



92 перегляди0 коментарів
bottom of page