top of page

Свято Водохреща у Світловодську


Водохреще – велике православне свято, яке яскраво завершує цикл новорічно-різдвяних свят. Традиційно, цього дня, віряни поспішають до місцевих церков та храмів, аби освятити воду, яка, за повір’ями, набуває дивовижних цілющих властивостей, а найбільш хоробрі та загартовані – купаються у крижаній хрещенській воді. Цього року, за організації місцевої влади, активної підтримки ресторанного комплексу “Levee” і представника комплексу - Є. Піддубного, а також голови громадської організації “Любителів бігу” О. Форостяного, на набережній міста, відбулось святкове дійство в якому, попри морозну вітряну погоду, взяли участь як юні світловодчани, так і представники уже поважного віку.

Ще з самого ранку на набережній було підготовлено кількаметрову ополонку (прикрашену ялинками), глибиною у, майже, півтора метра. До речі товщина льоду, завдяки цьогорічним морозам, сягала 40 см., тому уповноваженим представникам ресторанного комплексу “Levee” та О. Форостяному довелось трохи постаратись, аби вирізати ополонку (на це їм знадобилось близько години).

Обряд освячення дніпровської води здійснив протоієрей Свято-Покровського собору Артур Холоденко, який привітав з подією Хрещення Господнього усіх присутніх на святі здорового способу життя, а також освятив принесу вірянами воду.

Для бажаючих приєднатись до звичаю купання в ополонці були організовані усі необхідні умови – роздягальні та гарячий чай. На варті безпеки, спокою і порядку були представники відділення поліції (м. Світловодськ) ОРВП ГУНП в Кіровоградській області; водолазно-рятувального відділення м. Світловодськ ВРГ АРЧ АРЗ СП ГУ ДСНС України у Кіровоградській області тощо. Святкового настрою та запалу додавали виступи аматорів сцени – вокальних колективів “Голубка”, “Явір”, “Кришталеві роси”, солістів міського Палацу культури.

Сміливих та загартованих учасників свята, які наважились зануритись у хрещенську воду, було відзначено іменними дипломами. Наймолодшим пірнальникам – вручено солодкі подарунки від місцевої влади.

Загалом, лишень у першій половині дня, виявили бажання скупатись на набережній міста більше 50-ти жителів нашої громади.

64 перегляди0 коментарів
bottom of page