top of page

Світловодськ страждає через відсутність теплопостачання

У Світловодську без опалення залишаються дві сотні будинків

У місті Світловодськ Кіровоградської області опалювальний сезон стартував два тижні тому. Але тепло до приміщень не доходить. У Світловодську дві сотні багатоквартирних будинків з 220, які забезпечуються теплом централізовано, зараз залишаються без опалення. Холод у квартирах, школах, садочках. Місто вкрито поривами. Відомо, що наразі і досі не отримали акти готовності теплових господарств деякі загальноосвітні та дошкільні навчальні заклади Світловодської громади.

Міський голова Андрій Маліцький розповідає, що у Світловодську 270 багатоповерхівок, подачу тепла почали на початку листопада, через два десятки поривів тепломереж зараз працюють 3-ти з 6-ти котелень підприємства ”Світловодськпобут”. Директор підприємства ”Світловодськпобут” Сергій Московський говорить, що працюють усі котельні і додав, що опалювальний сезон розпочали без погодженого тарифу на тепло. Його тричі коригували, через зміну ціни на газ. Тариф подали на розгляд міської ради: ”Ціна на газ у жовтні була близько 25 гривень, ціна на листопад – 37 гривень за кубометр. Тому тариф буде коригуватися, і сказати зараз – 100, 200 гривень, 300 чи 50 – буде некоректно”.

Зі слів міського голови Світловодська Андрія Маліцького, мають питання до тарифу, поданого теплопостачальником. Зокрема, до строків його подачі на розгляд. Минулорічний тариф – 44,5 гривні, нинішнього року ”Світловодськпобут” подав тариф 74 гривні 63 копійки за квадратний метр: ”Підприємство подає обґрунтовані, з їхнього боку, підрахунки перед самим початком опалювального сезону. Вони так роблять постійно, щоб це було як шантаж, як тиск. Кажуть: прийміть тариф – ми запустимо опалення. А ще просять допомогти дотацією. Як ми можемо дотувати, фінансувати, допомагати приватному підприємству?”

Міський голова додав, тариф за тепло для населення цього опалювального сезону не зміниться, згідно підписаного між урядом, містами та ”Нафтогазом” меморандуму.


З 38 тисяч жителів Світловодська централізованим теплопостачанням від підприємства ”Світловодськпобут” користуються більше третини і понад 30 бюджетних організацій – 19 дитсадків, сім шкіл, дві лікарні, чотири заклади культури, дві адміністративні будівлі. Через те, що тариф не затвердили, жителі Світловодська можуть не отримати субсидію.

Спільне підприємство товариство з обмеженою відповідальністю ”Світловодськпобут” утворили у 2001 році. Співзасновниками стали підприємство і міська рада, на умовах володіння однаковими частками – 50 на 50%. У жовті 2019 року тодішньому міському голові Світловодська Валентину Козярчуку вручили підозру у спробі заволодіння частиною майна ”Світловодськпобуту” шляхом передачі з комунальної власності у приватну. Мова йшла про 3 мільйони 800 тисяч гривень. За версією слідства, міський голова брав участь у підробці протоколу загальних зборів учасників, під час яких міську раду виключили з переліку учасників та позбавили її зазначеної частки. Валентин Козярчук своєї провини не визнав. Нині справу направили на розгляд до господарського суду Кіровоградської області. Юридично володіючи половиною підприємства, фактично міська влада не має впливу на господарську діяльність приватного підприємства – розповів нинішній міський голова Андрій Маліцький. У листопаді 2019 року в Світловодську оголосили надзвичайний стан техногенного характеру місцевого рівня. Наприкінці грудня 2019-го його скасували. У листопаді 2020 року опалювальний сезон не почався для шести сотень жителів Світловодська. У грудні 2020 року міський голова Андрій Маліцький назвав ситуацію з теплом у Світловодську критичною.

124 перегляди0 коментарів
bottom of page