top of page

Україна переходить на зимовий час в кінці жовтня

У ніч на неділю, 31 жовтня Україна переходить на зимовий час.

О 4 годині ранку 31 жовтня стрілки годинника переводять на 1 (одну) годину назад. Таким чином наступна доба у вихідний день "збільшиться" на годину.

В Україні зимовий і літній час було запроваджено 1981 року. Ця процедура проводиться для того, щоб заощадити електроенергію, приблизно на 1-3%. Тому восени стрілки годинника переводять на зимовий час - на годину назад, а весною - на літній, на годину вперед.

Хоча й переведення годинників застосовується через ніби-то заощадження електроенергії, на сьогодні економічна вигода від цього календарного рудименту доволі ефемерна. В Україні за часи незалежності не досліджували чи є взагалі економічний зиск від такого стану речей. Але навіть в Європі, де також переводять годинники, ці цифри - мізерні.


Зміна часу не лише економічно неефективна, а й впливає на фізичний стан людини. По-перше, найбільша складність - це перелаштування організму до нового графіку життя. Вчені з Американської академії сну стверджують, що переведення годинників істотно погіршує здоров‘я людей: викликає інфаркти, депресії і збільшує кількість медичних помилок.

98 переглядів0 коментарів
bottom of page