top of page

Переробка соняшнику в умовах війни

Окупанти дозволяють працювати, але в тилу

Загалом в Україні, близько 70 заводів із переробки соняшнику, базова потужність яких 1 753 800 т/міс — близько 58 тис. т/добу. З початком війни в регіонах із активними бойовими діями близько 34 потужності зупинили своє виробництво. 20% потужностей, що знаходяться на територіях із активними бойовими діями, належали мультинаціональним компаніям.

Попри активні бойові дії в окремих регіонах України, потужностей для виробництва олії вистачає. Виробники вже зараз при переробці соняшнику орієнтуються на логістику — можливість збуту продукції. Зважаючи на ситуацію у країні, визначити, які заводи відновлять свою роботу після закінчення війни, — неможливо.


Потреба в олії та її продажу зростає, тому підприємства, які займаються фасуванням продукції, відновили свою роботу в регіонах без активних бойових дій. Олія у березні є майже в усіх торгових точках, які працюють, і розміщена на полицях за цінами, які майже не відрізняються від довоєнних.


У регіонах без активних бойових дій питань із переробкою соняшнику немає. Як нам повідомив керівник ТМ «Королівський смак» компанії «Віктор і К» Максим Вікторович Король, наразі проблем із співробітниками й сировиною немає.

«Чи зміняться обсяги запиту на сировину для олійноекстракційних заводів (ОЕЗ) компанії? Звісно, вони зміняться. Всі наші ОЕЗ вимушені були піти на простій, бо є великі проблеми з реалізацією готової продукції, а саме з логістикою. Якщо з купівлею сировини проблем немає ніяких (пропозицій на ринку дуже багато), то відвантажити товар ми не можемо через нестачу цистерн. Нам обіцяють їх доставити, але наразі цей процес відбувається в уповільненому режимі. Куди подіти продукти переробки? Поки що варіантів у нас небагато, на жаль. Тому сьогодні працюємо тільки з продуктами, які фасуються: майонезом, олією, томатами», — розповідає Максим Вікторович.

До кінця березня компанія планує запустити два олійноекстракційних заводи та соєвий ОЕЗ. Також Максим Вікторович Король зазначив, що через війну компанія була змушена переорієнтуватися на ринки Польщі, Угорщини та Румунії. Контракти підписали, але поки відправити продукцію не мають змоги.

Сьогодні основна доля переробки олії перейшла до підприємств у регіонах без активних БД. Так, у 2022 році найбільшими переробниками можуть стати ОЕЗи з Кіровоградщини, Вінниччини, Львівщини та Полтавщини.

Запоріжчина, Миколаївщина, Херсонщина та Одещина сьогодні взяли на себе основний удар російської агресії. Робота в портах припинилася. Доля експорту сухопутними шляхами в Україні досить низька. За матеріалами Latifundist.com

261 перегляд0 коментарів
bottom of page